Turistička Organizacija Opštine Kučevo
Turistička organizacija opštine Kučevo, Svetog Save 114, 12240 Kučevo, Tel/faks: 012/850–666


Opština Kučevo

Geografski položaj i teritorija

Opština Kučevo se nalazi u severoistočnoj Srbiji. Zahvata srednji i deo donjeg toke reke Pek. U administrativnom pogledu pripada Braničevskom okrugu. Opština Kučevo zahvata površinu od 721km2.

Reljef

U pogledu reljefa, teritorija opštine Kučevo sastoji se iz ravničarskog i brdsko-planinskog dela. Ravničarski deo obuhvata Zvišku kotlinu i  južni deo Braničeva (deo donjeg toka Peka), dok brdsko-planinski  deo obuhvata šumovite predele Zviških planina, Severnog Kučaja i severozapadne obronke Homoljskih planina.

Zviška kotlina - Sa severa i istoka oivičena je Zviškim planinama i Severnim Kučajem, sa juga Homoljskim planinama, a sa zapada Kaonskom klisurom, iza koje, kod sela Lješnica počinje ravničarsko Braničevo. U donjem delu Zviške kotline, ispred ulaska Peka u Kaonsku klisuru nalazi se i grad Kučevo.

Brdsko-planinski - deo obuhvata predele sa nadmorskom visinom od 250 m do 940 m i zahvata dve trećine opštine Kučevo. Raščlanjen rečnim dolinama blago se spušta u Zvišku kotlinu i Braničevo. Od planina, po lepoti pejzaža i bogatstvu flore i faune, posebno se izdvajaju Homoljske planine ( 940 m).

Saobraćajnice

Teritoriju opštine presecaju paralelno po dužini, reka Pek i  dve značajne saobraćajnice: magistralni put M-24, put Požarevac - Majdanpek - Negotin i železnička pruga Beograd - Požarevac - Majdanpek - Zaječar.

Reke

Pek je najveća reka u opštini Kučevo. Njegove pritoke opštinsku teritoriju presecaju poprečno. Najveće su: Železnička reka, Brodica, Dubočka reka, Gložana, Komša, Bukovska reka, Ševička reka, Kučajnska reka i Rakovobarska reka Dajša.

Stanovništvo

Prema popisu iz 2002. godine u opštini Kučevo u ukupno 26 naselja živelo je 18.639 stanovnika. Najveće naselje je grad Kučevo sa 4.550 stanovnika, koji je istovremeno i administrativni, privredni i kulturni centar opštine. Drugo po veličini naselje je selo Neresnica, koje ima oko 3000 stanovnika. Od ostalih naselja, kao jak  poljoprivredni i trgovački centar ističe se selo Rabrovo

Privreda

Najznačajniji privredni subjekti su drvni kombinat ’’Šik Kučevo’’, poznat po proizvodnji vodootporne šperploče i ’’USS Balkan'', lider u proizvodnji kamena i kreča u Srbiji. Takođe, vaznu privrednu granu ovog kraja zauzima poljoprivreda a posebno stočarstvo, s obzirom na velike površine pod kvalitetnim pašnjacima.

U pogledu turizma, okosnicu razvoja čine očuvana prirodna bogatstva (pećine, šume, čisti vodotokovi i mineralne vode), zanimljivi narodni običaji i poznate manifestacije, kao i bogato arheološko nasleđe, posebno iz antičkog vremena. U Kučevu postoje savremeni sportsko-rekreativni objekti, kao i moderan hotel, što je dodatna pogodnost za brži razvoj turizma ovog kraja.

 


 
Mape i planovi
 
Aktuelno


Linkovi:
Hotel "Rudnik"
Homoljski Motivi
Sajt Opštine Kučevo
Mineralna voda "Duboka"
 
Sva prava zadržana - Turistička organizacija Kučevo | Mapa Sajta
Izrada sajta: Miloš Petrović i Ivan Miladinović